woensdag 15 juni 2016

Veeziekten bij de boeren H. en W. Holierhoek in Schiedam.

In Delpher vond ik nog een aantal artikelen met de naam Holierhoek, juni 1897. In dat jaar schijnt Schiedam wederom getroffen te zijn door veeziekte. Waaronder de heren H. en W Holierhoek.Ja en dan heb je wel 2 kranten artikeltjes, maar wie zijn deze boeren?  Schiedam Gen. doorkruist. Op het Internet gespeurd naar bijzonderheden, maar niet iets echt concreet gevonden. Mijn  genealogie programma doorgespit,  en daar vind ik deze boeren wel terug. Er van uitgaande dat H.en  W. Holierhoek broers zijn. Naar alle waarschijnlijkheid zijn zij beide "spoeling" boeren die hun vee voeren met afval van de jeneverstokerijen in Schiedam. In enkele artikelen op het internet werd de "spoeling" vaak als reden gegeven voor het ziek worden van het vee. De boeren en het stadsbestuur laakten de voorgeschreven maatregelen die er zijn vanwege de kosten. Waardoor deze veeziekte de kans kreeg steeds weer ergens op te duiken.

H. Holierhoek is naar alle waarschijnlijkheid. Huijbregt Holierhoek, boer in Schiedam,
geboren  te Schiedam (Oud en Nieuw Mathenesse) op 10 februari 1845, als zoon van Leonardus Holierhoek en Francijntje Kilsdonck, trouwen doet hij in Schiedam op 7oktober 1868 met Johanna (Anna)  Koelewyn, zij is geboren te Rhoon op 08 december 1835, als dochter van Petrus Koelewyn en Maria Hezen, samen krijgen zij 8 kinderen. Huijbregt overlijd in Schiedam op 24 november 1898.

W. Holierhoek is naar alle waarschijnlijkheid, Wilhelmus Holierhoek, veehouder/ bouwman wonende aan de Rotterdamschedijk nr 51 Schiedam, geboren Oud en Nieuw Mathenesse op 7 october 1847, als zoon van Leonardus Holierhoek en Francijntje Kilsdonck, trouwen doet hij in Kethel en Spaland op
7 mei 1873 met Johanna van der Drift, geboren in Hodenpijl, als dochter van Willem van der Drift en Catharina van der Burg, samen krijgen zij 8 kinderen. overlijden van beide niet gevonden.

Allemaal waarschijnlijkheden, niet zo goed voor wat betreft het genealogie gebeuren, dus als er  iemand is die dit leest en mij zekerheid kan verschaffen , kom  schroom niet en laat het me weten.


Geen opmerkingen: