zaterdag 25 juni 2016

Een andere familie met de naam Visser uit Heerjansdam.
Visser, het blijkt een niet zo bijzondere naam in ons land, nog net niet zo erg als Jansen,Janssen enz. Maar in alle provincién komt deze naam wel voor. Zelfs in onze genealogie al tweemaal, de eerste zijn Friese Vissers en deze Vissers leven en werken op de Zuid-Hollandse Eilanden.

Deze familie begint rond 1575 in Hendrik Ido Ambacht, ( t Ambacht zoals ze het in het dorp zeggen ) is een dorp en gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Hendrik-Ido-Ambacht ligt, in de Zwijndrechtse Waard, een deel van IJsselmonde.

Hendrik-Ido-Ambacht grenst in het noorden aan de dode rivierarm het Waaltje en in het oosten aan de rivier de Noord. Buurgemeenten zijn Ridderkerk dat noordwestelijk en Zwijndrecht dat zuidwestelijk van Hendrik-Ido-Ambacht zijn gelegen alsmede Alblasserdam en Papendrecht die beide aan de andere kant van de Noord zijn gesitueerd.
Tot 1855 heette de gemeente Hendrik-Ido-Schildmanskinderen-Ambacht en de Oostendam. De fusie met Sandelingen-Ambacht in dat jaar leverde de huidige gemeentenaam op, tevens de naam van het enige dorp binnen de gemeentegrenzen. Volgens het Genootschap Onze Taal heette de gemeente ooit Hendrik Ido Oostendam en Schildmanskinderen Ambacht, en misschien ook ooit Hendrik-Ido-Oostendam-Schildmanskinderen-Groot-en-Klein-Sandelingen-Ambacht, dit zou dan de langste plaatsnaam van geheel Europa zijn geweest. Deze bijzondere naam gaat terug op de oorsprong van de polder waarin het dorp ligt. In 1331 besloot de edelman Hendrik van Brederode om de Zwijndrechtse Waard te bedijken. De financiers van het project zouden in ruil daarvoor de positie van ambachtsheer voor een deel van de polder krijgen. Twee van de negen financiers waren Hendrik Ydo Wittens en zijn broer Schiltman Wittens, zoons van Witten Hendrik Yens die schepen van Gorinchem was.

Hier vinden we Pieter Wijlmsen Visser, hij is daar schout? Geboren rond 1575, hij overlijd daar ca. 1625 en trouwt er waarschijnlijk ook met Leendertjen Gerritsdr. ( huijsvrouwe van Pieter Willemsen in de lijst van lidmaten) . Zij is van ongeveer 1578 en overlijd in Hendrik Ido Ambacht in 1625.

Willem Pietersz Visser, bij het 2e huwelijk wordt hij genoemd jonck-geselle van Ridderkerk., geboren is hij in Hendrik Ido Ambacht rond 1599, hij is overleden in 1645. Hij trouwt 1) met Jaapje Cornelisse, waaruit 1 kind wordt geboren. Willem ondertrouwt  2) in Hendrik Ido Ambacht op 2 december 1629  met Sijchen Arijsdr. Jongedochter, geboren in 1601 in Ridderkerk.

Pieter Willemsz Visser, schrijnwerker, geboren in Hendrik Ido Ambacht op 16 februari 1625, hij overlijd in Heerjansdam. Trouwen doet hij ook in Heerjansdam en wel op 7 juli 1652 met Jannigien Pieters Sevenhuijsen, zij is geboren in Oost-Barendrecht op 26 juli 1627, zij overlijd in 1706. Zij krijgen samen 4 kinderen.

Vanaf nu vinden we deze familie Visser terug in Heerjansdam. 
                  
Heerjansdam is een dorp behorende bij de gemeente Zwijndrecht op het eiland IJsselmonde. Het is centraal gelegen tussen de gemeentes Barendrecht, Ridderkerk en Hendrik-Ido-Ambacht. De zuidkant van Heerjansdam wordt begrensd door de rivier de Oude Maas. De west zijde is direct gelegen aan het water van het Waaltje.

Willem Pietersz  Visser, hij is geboren in Heerjansdam op 1 mei 1655 ,gedoopt wordt hij dan in Heerjansdam op 9 mei 1655, hij is overleden. Trouwen doet hij in Kijfhoek op 8 mei 1683 met Pietertje Janse in ‘tVeld, zij is geboren in West Barendrecht  en aldaar gedoopt op 15 december 1658, haar ouders zijn Jan Leendertsz en Cornelia Leenderts. Pietertje overlijd. Zij krijgen samen 9 kinderen.

Jan Willemsz Visser, hij is gedoopt Heerjansdam op 12 maart 1684, hij overlijd in 1730. Hij trouwt in Oost Barendrecht op 10 november 1709 met Maaijke Isaaksdr. Grootendorst (Salij), geboren in Heerjansdam op 7 maart 1683 dochter van Isack Cornelis Salij en Lijsbeth Paulusdr. Vogelaer. Maaijke overlijd.  Zij krijgen samen 8 kinderen.
Willem Jansz Visser, geboren te Heerjansdam op 30 december 1713, is overleden. Hij trouwt in Klaaswaal, op 30 juni 1737 met Teuntje Dirkze Blaak, zij is geboren in Strijen en daar gedoopt op 7 september 1710 als dochter van Dirk Jansz Blak en Pieternelletje Willemsdr. Polderdijck. Teuntje overlijd in Mijnsheerenland op 1 februari 1797. Samen krijgen zij 6 kinderen.

Deze familie komt in mijn genealogie als hun dochter Lijsbeth (Elisabeth) Willemsdr. Visser , gedoopt in Heerjansdam op 16 februari 1755, trouwt in Mijnsheerenland op 10 oktober 1777 met mijn voorvader Andries Tieleman die geboren is in Mijnsheerenland op 12 maart 1752, als zoon van Jacob Telmus (Teunis Tieleman) en Lena Corsse de Jong.

Geen opmerkingen: