maandag 20 juni 2016

Anna Alida Holierhoek werd liefdezuster

Anna Alida Holierhoek werd als jongste dochter van Johannes Holierhoek en Barbara Zuidgeest, geboren in Delft op 13 mei 1865. Nadat in 27 juni 1888 de congregatie der Augustinessen in Delft was gesticht trad zij als één van de eerste zusters in.
De nieuwe Delftse congregatie groeide snel. Op 6 augustus 1888 meldden zich al de eerste drie postulanten (aspirant-zusters), op 28 augustus gevolgd door een vierde. Het waren Elisabeth Frigge (zr. Augustina), Anna Holierhoek (zr. Marie-Joseph), Sophia Spree (zr. Hippolyta) en Helena Duppen (zr. Monica), allen parochianen van de Hippolytusparochie. Eind 1888 waren er al elf postulanten.

Op 19 januari 1891 legde Anna haar eeuwige gelofte af en werd Zuster Marie Joseph. De huisvesting van de zusters, novicen'" en postulanten moet wel enigszins problematisch zijn geweest  De zusters beschikten ieder over een cel, een klein kamertje op de zolderverdieping van de panden aan de Oude Delft. Zon cel bood slechts ruimte aan een bed, een tafel, een stoel en een kast . Zij werkte later als liefdezuster (verpleegster) in het  ziekenhuis in Alkmaar die in 1895 werd gebouwd en waar een beroep werd  gedaan op de augustinessen van Delft om de verpleging aldaar in het Sint Elisabeth Ziekenhuis op zich te nemen.

Anna overlijd in Den Haag  (St. Maria Gesticht) op 15 maart 1940, zij werd 74 jaar oud.

Geen opmerkingen: