maandag 23 juli 2012

Je zal maar Ahasuera heten

Onderzoekje naar de voornaam AHASUERA.

Een niet veel voorkomende naam , volgens het Meertens Instituut komt ze maar 5 x voor in Nederland.  Ja ,en dan wordt ik nieuwsgierig, want hoe en waar komt deze naam vandaan. Allereerst eens kijken wat de  betekenis is van deze naam. Ik kan niet anders vinden dat deze naam is afgeleid van de mannelijke vorm Ahasuerus. Ahasuerus is een vroegere Perzische Koning, waarover wordt verteld dat hij alle joden in zijn land trachtte te vermoorden, (uit de boekrol van Esther) Veel verder kom ik niet voor wat betreft de betekenis.


Gezocht op: Ahasuera
Gevonden naam: Ahasveros

Betekenis: Oorspr. de naam van de Perz. koning, genoemd aan het begin van het boek Ester. De betekenis is niet zeker, de naam wordt wel verklaard als `de machtige', van Oudperz. xshayarshan, waarvan ook Gri. Xerxes `mannelijke (held) onder de koningen', van xshaya `koning' en arsham `man(nelijk)'. De naam komt voor als die van de hoofdpersoon uit de legende van de Wandelende Jood. Hij verjoeg Christus van zijn deur, toen die daar, op zijn tocht naar Golgotha, wilde rusten. Het is niet waarschijnlijk dat deze figuur de aanleiding is geweest tot het gebruik van deze naam als doopnaam. Veeleer moeten we aannemen dat Swerus, uit Sweer, Sweder `verbijbelst' is tot Ahasverus. Een tweede mogelijkheid is dat Assuerus, de vorm uit de Vulgata, de `verlatijnste' vorm is van de Germ. naam Ans-wer, Ans-war. In de Zuidbrab. doopregisters van de 16e en 17e eeuw vinden we `verlatijnsing' van Sweer tot Ahasverus (n.a.v. het concilie van Trente, zie inleiding). In het noorden gebeurde het meer o.i.v. de Renaissance, bijvoorbeeld Assuerus Hoendricks, Gron. 1598 = Sweeder Hoendrix 1609 (Ned. L. 1960, 84v.); (Aaltjen) Asjes = Assels = Sweers = Assuerus, Steenwijk 1674 (Ned. L. 1955, 319); Assuerus van Tiddinga = Sweer van T., Groningen, Dokkum 1676, zoon: Swier, geb. 1704 (Ned. L. 1963, 92).


Dus heb ik voor mezelf naar de naam Ahasuera gezocht, deze naam wordt ook als tweede naam voor een kind gebruikt maar ik vind toch een paar dames met deze roepnaam., die afgekort ook Swera, Sweder, Sweer of Ester, enz is. Hier de uitkomst van mijn kleine onderzoekje.
Het onderzoekje heb ik gestart omdat  een familielid, Willem Hendrik Harte, smid , geboren Tiel 30 augustus 1880, overleden Amsterdam 17 februari 1932 en begraven op de Ooster begraafpaats in Amsterdam, zoon van Hieronymus Harte en Gerdina Huberta van Hattum,in Tiel trouwde op 12 oktober 1910 met Ashuera Hendriks Izaks, geboren Tiel 27 december 1878 en overleden in Amsterdam op 12 oktober 1960, dochter van Jan Dirk Izaks, kleermaker en Janna Wildeman, winkelierster. Janna Wildeman was de dochter van Willem Wildeman en Ahasuera Hendrika van Baaren. Dus de oma van Ashuera Hendriks Izaks.
Dus is dame nummer 1 , Ahasuera  Hendriks Izaks.
Dame nummer twee is de oma van Ahasuera, en wel Ahasuera Hendrika van Baaren, gedoopt (Gelders Archief) Eck en Wiel 30 september 1810, getuigen Jan Huigen en Willemijnte van Dam, dochter van Jan van Baaren, arbeider en Emeritia van Dam, dienstmeid, gehuwd met Willem Wildeman in Tiel op 6 juni 1846, zoon van Hendrik Wildeman, kleermaker en Janna van Sandwijk
De volgende dames zijn geen familie.
De derde dame is Ahasuera Abels Rosee (Rose) wonend in Utrecht en gehuwd met Nicolaas Kock. Van haar vind ik een aantal Notariele akten.
Dame nummer vier is Ashuera Margarita de Waal, geboren 1755 Veen (Delden) Noord Brabant. Gehuwd met Cornelis Nieuwenhoven. Ahasuera is de dochter van Ahasveros (Sweer) Martensz van der Waal en Aaltje Gerrits Bax.
Dame nummer vijf is Ashuera Kramer, geboren 11 februari 1778 in Uelsen (Bentheim) gehuwd met Conrad Fredrik Reineke
Dame nummer zes is Ahasuera Hermina Groll Cramer, geboren Lage (Delden) 1 november 1805 , zij huwt in Utrecht Hendrikus Brasz. Deze dame krijgt twee kleindochters die de naam Ahasuera dragen. Kleindochter 1 is Ahasuera Hermanna Johanna Blom, geboren Lochem 1857, en gehuwd met Jan Hartog. Kleindochter 2 is Ahasuera Harmanna Brasz, geboren Delden 1872, overleden 1962, en gehuwd met Frederik Shoemaker.
In totaal heb ik dus 8 dames met deze naam gevonden. Als er iemand is die nog een Ahasuera weet, die zou ik dan graag aan mijn onderzoekje willen toevoegen.  

2 opmerkingen:

Vera zei

In Den Haag wordt op 23 feb 1906 een Ahasuera Hermanna Johanna van Beusichem geboren. Vader is Gerrit Hendrikus van Beusichem, moeder is Johanna Louiza Hartog

lenhoha zei

Danjewel Vera voor deze aanvulling.