zondag 8 juli 2012

Familie foto's gevonden

Doordat mijn schoonzusje ook interesse begon te krijgen om haar familiegeschiedenis op te schrijven, ging zij bij tante Annie op bezoek met de intensie om oude fotoboeken te bekijken. En tot onze verbazing vond zij foto’s van onze overgrootouders Adrianus Holierhoek en Hendrika Tetteroo.
                                                   

Adrianus was het oudste kind en zoon van Hendrikus (Hein) Holierhoek , die geboren is in Maasland op 30 september 1814 en van Geertuida Gordijn geboren in Hof van Delft op 5 maart 1820. Zij kregen  8 kinderen, waaronder dus Adrianus Holierhoek  hij werd geboren in Maasland op 4 mei 1846, Aai huwde in Vrijenban op 2 mei 1877 met Hendrika Teteroo, dochter van Cornelis Huijberts Tetteroo en Willemijntje van der Brink , Hendrika werd geboren in Berkel op 17 december 1850.  Zij kregen samen 11 kinderen. Adrianus overleed te Schipluiden op 1 februari 1917, 70  jaar oud, Hendrika overleed in Delft op 23 februari 1930, zij werd 80 jaar.
Hendrikus de vader van Adriaan, werd HEIN genoemd en had aanvankelijk een boerderij in de Duifpolder. Toen een ziekte zijn veestapel trof, moest hij met pijn in zijn hart de hoeve verlaten. Hij werd arbeider bij een tante aan de Gaagweg en in 1845 werd er daar in de buurt voor zijn gezin, dat toen al 5 kinderen telde, een klein onderkomen langs de weg gebouwd. Een steens muurtjes en vrijwel zonder voorzieningen. het geheel koste 600,- gulden.


Arie, een van de zonen van Hein, woonde later met zijn vrouw Hendrika Tetteroo uit Berkel en hun kinderen in dat piepkleine huisje,. Aai, zoals hij in de volksmond genoemd werd, overleed op 70 jarige leeftijd tijdens het kaarten en Hendrika bleef zonder inkomen achter. Daarop kwam dochter Geertruida met haar man Siem Berkhout bij haar inwonen. Het gezin telde uiteindelijk negen kinderen, en het hele huishouden vond onderdak in het zelfde pandje. Opoe Hendrika verhuisde later naar een huisje tegenover Hodenpijl. Als de kleinkinderen Berkhout naar de kerk daar liepen, gingen ze altijd na afloop bij opoe een beschuitje eten. Je moest immers met nuchtere maag naar de Heilige Mis.

Geen opmerkingen: