dinsdag 16 september 2014

ROSIES een familie uit het Drentse Borger.
Rosies een naam die hoe uniek ook, nog best wat voeten in de aarde had voor mij. De naam vindt je in Gieten, in Emmen en in Borger. Mijn betovergrootmoeder Hinderkien is geboren in Borger en van haar heb ik haar voorouders op een rijtje gezet.


Borger is onder meer bekend door het grootste hunebed van Nederland, de D27. In de directe omgeving van Borger bevinden zich nog 2 andere hunebedden D28 en D29. In Borger, vlak bij het hunebed D27, is het nieuwe  Hunebedcentrum gelegen. Hier vindt men veel informatie over hunebedden in Nederland.
Grootste hunebed van Nederland in Borger
De aanwezigheid van meerdere hunebedden wijst op een vroege bewoning van de omgeving van Borger. Het huidige dorp Borger wordt pas voor het eerst genoemd in de Middeleeuwen. De kerk in Borger geldt als de tweede kerk in het dingspel  Oostermoer, gesticht vanuit de moederkerk in Anloo. Het kerspel Borger omvat dan de buurschappen Drouwen, dat dan nog groter is dan Borger, Ees, Westdorp,Buinen en Gasselte. Gasselte wordt later een eigen kerspel, maar deelt nog wel eeuwenlang de schulte met Borger. De keuze voor Borger als plaats voor een nieuwe kerk schijnt mede bepaald te zijn door de ligging van een aantal tafelgoederen van de  Utrechtse bisschop.                                                                                                                                                                                                                                  Mijn stukje Rosies familie, eigenlijk alleen DTB gegevens want verder kan ik geen bijzondere dingen vinden:

Betovergrootmoeder Hinderkien Rosies wordt geboren in Borger op 30 januari 1826, als dochter van Geert Hindriks Rosies en Marchien Lamberts Tingen, , zij trouwt mijn betovergrootvader Gerhardus Geersema, hij is koopman, in Gasselte op 11 december 1858, Gerhardus werd geboren in Gasselte op 16 oktober 1823, als zoon van Mr. Christiaan Geerts Geersema en Lubbechien  Hendriks Oortwijn. Hinderkien overlijd te Drouwen (gem. Borger) op 14 augustus 1868, Gerhardus  overlijd in Borger op 4 juni 1870.

Haar vader Geert Hindriks Rosies, arbeider/landbouwer,  is geboren in Borger op 15 juni 1794, en vernoemd naar beide grootvaders,  als zoon van Egbert Hindriks Rosies en Jantien Geerts Brinks, hij overlijd te Borger op 12 mei 1853, zijn huwelijk vindt ook plaats in Borger op 10 juli 1823, hij trouwt dan met Marchien Lamberts Tingen, zij is geboren in Borger op 12 februari 1803 als dochter van Lambert Jacobs Tinge en Hindrikkien Jans/Hinderkien Jansen Tingen, Marchien overlijd in Groningen op 24 september 1856.

Geert Hindriks zijn vader is Egbert Hindriks Rosies, van beroep landbouwer, is geboren in Annen op 20 maart 1759, als jongste zoon van Hendrik Jacobs Rosies en Geesje (Geessien) Mens(en), hij overlijdt te Borger op 20 september 1819 en ook hij trouwt in Borger en wel op 30 mei 1790 met Jantien Geerts Brinks, geboren te Borger en gedoopt aldaar op 21 maart 1762, als dochter van Geert Hindriks Brinks en Wemeltien Egberts, Jantien overlijd in Borger op 15 augustus 1814.

Egbert Hindriks vader is Hendrik Jacobs Rosies, geboren te Bonnerveen ca. 1710 als zoon van Jacob Hendriks Rosies en Fennechien Hendriks, hij overlijd in Drouwen op 18 oktober 1782, de eerste keer trouwt hij met Hilligje Hindriks, zijn tweede huwelijk is in Gieten op 31 oktober 1750 met Geesje (geessien) Mens(en), van Annen, gedoopt Zuidlaren op 6 mei 1717, als dochter van Mens Jansz en Roelofje Roelofs Jobing, haar overlijden nog niet gevonden.

Hendrik Jacobs zijn vader is de laatste in de rij, Jacob Hendriks Rosies, geboren ca. 1687, hij trouwt twee  maal, de eerste keer met Hindrikje Aalberts, de tweede keer met Fennechien Hendriks.

Geen opmerkingen: