vrijdag 12 september 2014

Overgrootmoeder Artje van Ginkel

Jaren lang was ik op zoek naar de voorouders van Artje van Ginkel mijn overgrootmoeder van vaders zijde.
Zo vervelend dat ik die kant niet kon invullen. In Assen menig keer de doopboeken doorgespit om haar voorouders te vinden. In Groningen kreeg ik ook al geen aansluiting.


Artje (Lotje) van Ginkel , geboren te Westerbork op 4 mei 1855, getrouwd in Assen op 10 augustus 1884. had als ongehuwde moeder twee kinderen voor zij met Antonie Harte in het huwelijk trad, nl.  Aleida van Ginkel, geboren te Groningen in 1881 en Jan van Ginkel geboren te Beilen 1883.  Zij woonde tijdens haar huwelijk in Assen, maar op latere leeftijd bij haar zoon Johannes Jacob Harte en schoondochter Hillegien Geersema  (mijn opa en oma)  in de Mariastraat te Schiedam.  Samen met Antonie kreeg zij nog eens 11 kinderen. Artje overlijd in Schiedam op 30 november 1951.

Artjes vader werd geboren in Veenendaal, dus daar ging de zoektocht verder:

Het dorp Veenendaal
------------------------------------------------------------------------------------------------
Veenendaal, de naam zegt het al, is gesticht als veenkolonie. Voor de afvoer van de turf werd in de vijftiende en zestiende eeuw in twee etappes de Bisschop Davidsgrift gegraven. Langs de Grift en de zijkanalen gingen mensen wonen. Het dorp dat zich ontwikkelde, lag deels in Utrecht, deels in Gelderland: er was sprake van een Stichts en een Gelders Veenendaal. Stichts hoorde bij Rhenen, Gelders bij Ede. In 1748 telde Stichts Veenendaal 1949 inwoners. Onder hen waren arbeiders, boeren, winkeliers, ambachtslui en mensen die in de wol- en linnenindustrie werkten: wolkammers, spinners, twijnders, wevers, wollen- en linnennaaisters, bazen en knechten, mannen en vrouwen. Zeker veertig procent van de beroepsbevolking verdiende de kost in deze sector.
In 1795, met de komst van de Fransen, werd Stichts Veenendaal een zelfstandige gemeente. De gemeenteraad noemde het in 1819 'een aan regelmatige straten en grachten liggend dorp' met 'stedelijke nijverheid'. Achtentwintig jaar later had Veenendaal 4700 inwoners en sprak Van der Aa in zijn aardrijkskundig woordenboek van een 'aanzienlijk vlek'. Er zat groei in 't Veen. Waar de Nederlandse bevolking tussen 1815 en 1971 verzesvoudigde, vertienvoudigde het aantal Veenendalers. Het dorp werd groot met wol, textiel en sigaren.
-------------------------------------------------------------------------------------------------


Haar vader werd gevonden in Veenendaal, Pieter van Ginkel,  geboren Veenendaal op 2 april 1825, als zoon van Aard(t)je van Ginkel en vader onbekend., hij trouwt in Veenendaal op 21 juni 1851 met Aaltje (Alida,Aaltien) Comenij (Komeneij) Aaltje werd waarschijnlijk geboren in Amsterdam op 21 juli 1827, als dochter van Cornelia Comenij en vader onbekend.  Cornelia Comenij (moeder van Aaltje) en haar afkomst is duister, zowel haar moeder als haar vader zijn onbekend.  Pieter  overlijdt te Vries (Drente) op 12 augustus 1876 en Aaltje Comenij overlijdt in Beilen op 17 augustus 1900. Samen krijgen zij 8 kinderen. Aaltje trouwt 2) in Groningen op 30 augustus 1891 met Hendrik Berkenbosch, geboren te Avereest op 24 maart 1843, overlijdt in Beilen op 29 januari 1915.

De moeder van Pieter, Aard(t)je van Ginkel is spinster en  is niet zomaar te vinden in Veenendaal. Op 8 augustus 1784 worden in Veenendaal namelijk  twee meisjes geboren met de namen:
1.  Cornelia Aard(t)je van Ginkel, geboren 8 augustus 1784 te Veenendaal, dochter van Jan van Ginkel, Wolkammer, geboren en gedoopt  in Renswoude op 4 juli 1734, en Rijkje Klaasse (van Veldhuijsen).
2. Aardje van Ginkel (tweeling met Pietertje) geboren 8 augustus 1784 te Veenendaal, dochter van Cornelis van Ginkel , Spinner, die op 13 september 1776 in Renswoude huwde met Agnietje van Broekhuijsen.
Deze twee meisjes werden zelfs nog onder elkaar in het doopboek ingeschreven.
Wie, o, wie is nu de enige echte !!!

Gelukkig zijn er de huwelijkse bijlagen en die van Pieter bevat de sleutel want daar blijkt dat onze Aardje een dochter is van Cornelis en Agnietje van Broekhuijsen. Wat ben ik toch blij met zoekakten.nl  ,zo kon ik de lijn van mijn overgrootmoeder ook afmaken. De stamreeks komt er aan.


Geen opmerkingen: