donderdag 14 maart 2013

Oldenbarneveld

Wat moet ik nu met een foto van Johan van Oldenbarneveld? ja, je weet wel die onfortuinlijke man die op het Binnenhof zijn hoofd zag rollen!! Die foto plaats ik natuurlijk niet zomaar, ik zal het even uitleggen.
Twee van onze kleinzoons hebben de mooie achternaam van Oldenbarneveld genaamd Witte Tullingh. Een mond vol en het klinkt lekker. Een adelijke naam? misschien wel, maar voor nu is het gewoon een naam, maar wel eentje met een verhaal erachter. Na de trouwdag van onze dochter in 2002 ben ik op zoek gegaan naar deze naam. Ik kan je vertellen dat was geen sinicure. Ondertussen wist ik echt wel hoe ik moest zoeken, maar ik kwam niet verder dan de opa van mijn schoonzoon. Dus was alles niet aan te sluiten. Wel had ik ondertussen alles wat los en vast zat over de van Oldenbarnevelds verzameld. Het hele internet afgestruind , de jaarboeken van het CBG doorgespit, en zo had ik al snel een dikke map vol. Alleen ik kon er niet zoveel mee. Maar ik was wel weer helemaal op de hoogte van het verhaal van onze Johan.

Nadat de kleinzonen (tweeling)  geboren waren wilde ik toch wel hun gedeelte van de genealogie af maken. Dus elke keer als ik aan het surfen was nam ik steevast de naam van Oldenbarneveld gen. Witte Tullingh mee in het onderzoek. Bij Ga Het Na, vond ik een archief vol wetenswaardigheden over de familie van Oldenbarneveld met onder andere dit stukje:


DE FAMILIE VAN OLDENBARNEVELT GENAAMD WITTE TULLINGH
Over de relatie van de familie Van Oldenbarnevelt genaamd Witte Tullingh tot de familie Van
Oldenbarnevelt kan het volgende worden opgemerkt. Uit de huwelijkse voorwaarden en de
ondertrouwakte van Rijck Aertsn. Bartholomeus Rijckszn. en Cornelia van de Leur van 1627 blijkt,
dat zijn vader, de Amersfoortse brouwer Aert Bartholomeus Rijckszn. toen de achternaam van
Oldenbarnevelt voerde. Deze toenaam ontleende hij aan de moeder van zijn aangetrouwde tante,
Reyertgen van Oldenbarnevelt, een zuster van de landsadvocaat. De enige broer van Rijck Aertsn.
Bartholomeus Rijckszn. liet zich daarentegen naar de achternaam van de echtgenoot van de
aangetrouwde tante zelf, Geertruid Verburch, te weten Herman Janszn. van Bilderbeek, Johan van
Bilderbeek noemen. Nadat Cornelia van de Leur was overleden, hertrouwde Rijck Aertsn. Van
Oldenbarnevelt in 1639 met Eva Tullingh. Uit dit huwelijk werd in 1642 als tweede zoon Gerardus
van Oldenbarnevelt geboren, die in 1679 met Margaretha Coopal trouwde. Bij zijn vestiging als
advocaat te 's-Gravenhage nam hij uit politieke overwegingen de naam en het wapen van zijn
moeder aan. De kinderen van zijn zoon Johan Gerard wensten evenwel de naam Van
Oldenbarnevelt weer te voeren. Dit werd hun echter alleen toegestaan indien zij hieraan
toevoegden: genaamd Tullingh. Na twee eerdere huwelijken huwde de jongste van de twee zoons,
Johan Gerard, Maria Margaretha Witte als zijn derde vrouw. De in 1745 uit dit huwelijk geboren
oudste der twee zoons, Hendrik Justus van Oldenbarnevelt genaamd Tullingh moest zich van zijn
peetoom, mr. Justus Witte, Hendrik Tullingh laten noemen. Na het overlijden van deze peetoom
liet hij zich als eerste Van Oldenbarnevelt genaamd Witte Tullingh noemen
29.

29 Deze gegevens zijn ontleend aan: J.B. Rietstap, Wapenboek van den Nedelandschen Adel met genealogische en heraldische aanteekeningen, dl.II, Groningen 1887, pp.229-230. Zie verder: Jaarboek CBG, 22 (1968), pp.171-176
 


Zo nu wist ik in ieder geval het onstaan van deze naam. En daar was ik natuurlijk best blij mee. Na veel zoekwerk na deze vonds, heb ik toch de genealogie van mijn kleinzoons aardig voltooid. De aansluiting is gevonden, en ja ze stammen indirect af van de Raadspensionaris Johan van Oldenbarneveld. En voor hen heb ik heel veel verhalen verzameld van deze illustere familie, voor later als ze groot zijn. Onder andere dit stukje wat ik zelf wel typerend vind:

       Het volgende is een deel van een e-mail (Lanaaii @ earthlink. Net) Zij had te maken met de webside van Stoutenburg . Ze heeft heel veel onderzoek gedaan naar de familie Barneveld.
       "Ik heb veel tijd besteed aan onderzoek van Oldenbarneveld en heb contact met andere Oldenbarneveld nakomelingen, die mij verder hielpen met nieuwe aanwijzigingen. Gebaseerd op mijn onderzoek, zie ik geen reden dat welke Oldenbarneveld familie ook, zich geen zorgen moet maken over hun afstamming van Johan. Nadat Maurits, Prins van Oranje , overleed, schonk zijn stiefbroer, Frederik Hendrik, vergiffenis aan Johan van Oldenbarneveld en werd er begonnen met teruggeven van verbeurd verklaarde eigendommen aan familie en vrienden. Rond 1630, waren de meeste titels en eigendommen weer teruggegeven. Veel van de heersers van Europa, in de tijd van Johan's executie, lieten hun verbijstering en ontzetting blijken over deze daad. Zelfs Maurits stiefmoeder bleek geprobeerd te hebben hem te overtuigen dat het een fout was om Johan te executeren.
      
       Bron:Vertaald uit het Engels, was toegevoegd aan van Oldenbarneveld familie, Gerald Lynn   lynnfam@worldnet.att.net. Gevonden op Ancestry.com .

3 opmerkingen:

Peter J.R. Vermaat zei

Mogelijk interessant voor de achtergrond van het lot van Oldenbarnevelt is de afkomst van zijn moeder, Deliana van Weede (van Stoutenburg) (zie http://www.genealogieonline.nl/de-geslachten-van-der-maat/I4025.php).
Zij stamde uit het Amersfootse geslacht Van der Maeth, dat tot op heden overtuigd Rooms-Katholiek was.

lenhoha zei

Hallo Peter,

Dankjewel voor je brichtje en je hebt me enorm geholpen, de namen van Deliana haar ouders had ik wel maar nu heb wat meer gegevens.
Altijd fijn om iets verder te komen.

Door mijn kleinzoons duik ik zo af en toe gewoon even het verleden in en geniet ik weer van geschiedenis, waar ik lang geleden op school zo van kon genieten.

Trouwens ik lees jouw blog altijd met veel interesse. Wat een werk heb je hier aan gehad. Ook in de familie Streefkerk , de naam van mijn moeder komt een Vermaat voor.
en wel: Geertruij Philips Vermaat, gedoopt Pernis 13-10-1743, dr van Philips Maarten vermaat en Zantje Jans de Jong.
Vandaar mijn interesse voor jouw blog.

vriendelijke groeten
Lenie Holierhoek-Harte

van Oldenbarneveld genaamd Tullingh zei

Ik heet van Oldenbarneveld genaamd Tullingh, hebben een wapen en stammen ook af van die Johan van Oldenbarnevelt, ook ken ik een familie Raedt van Oldenbarneveld, het wapen bevatte de helft van ons wapen. Waarschijnlijk dochter van Oldenbarneveld getrouwd met een heer Raedt. Overigens begraven in Oldebroek bij kasteel Morre.