dinsdag 16 april 2013

In mijn boekenkast

Wij zijn in het bezit van een uitgebreide boekenkast vol met genealogie, stad en streek en fotoboeken van plaatsen en dorpjes. Eigenlijk gewoon iets wat bij deze hobby hoort. Soms vind ik leuke boeken op een boekenmarkt, soms heeft iemand een boek die hij/zij niet meer gebruikt en mij dan heel blij maakt.
Mijn genealogie bibliotheek zoals het genoemd wordt in ons huis begon met het boek van Rien Poortvliet, "De Tresoor" zo'n ontzttend mooi plaatjesboek van een begifigde tekenaar, later kreeg ik van de kinderen ook nog zijn boek "Langs het tuinpad van mijn vaderen". Nog een prachtig boek met mooie tekeningen en een luchtig genealogie verhaal, over de familie Poortvliet.

Maar zoals het bij de meeste gaat er komen elk jaar gewoon wel wat boeken bij, is het niet omdat je geabonneerd bent, bv. bij het CBG met elk jaar een jaarboek. Maar ook wel omdat ik boeken perse wilt hebben omdat er iets van onze familie in staat.

Zo was ik een paar jaar geleden aan het surfen en dan helemaal gericht op de plaats Tiel, omdat daar een heel tijdje een paar voorvaderen van mijn kant hun leven hadden gesleten. Tot mijn grote vreugde vond ik daar een artikel van de Historische Werkgroep Tiel.  Zij hebben sinds 2001 gewerkt aan 5 boekdelen te weten; Biografisch Woordenboek van Tiel. In 2009 kwam het 5e deel op de markt. In deze boeken staan biografieën van Tielenaren door de eeuwen heen.En natuurlijk was ik nieuwsgierig of er bekende namen in voorkwamen. Wat schets dan ook mijn verbazing als ik niet één maar twee voorvaderen vermeld zie staan.

Dus je snapt het wel die boeken moest ik hebben, en gelukkig heb ik ze in mijn boekenkast staan, met daarin in deel 3 het verhaal van Marius Sara Harte 1884-1966 en in deel 5 van Antonie Harte 1787-1867 Meester-metselaar.  Marius Sara is een kleinkind en  ik ben Antonie's achter-achter,achter kleinkind.
Ik wist van beide mannen al heel veel, en nu komt nu dit hele verhaal erbij.
De ISBN van deel 3 = (ISBN-10:90-801668-4-7) (ISBN-13: 978-90-801668-4-4)
De ISBN van deel 5 = (ISBN/EAN: 978-90-801668-8-2)

Er staan natuurlijk nog veel meer belangrijke en met Tiel en omgeving verbonden familie's in in totaal wel 168 biografieén, voor diegene die familie hebben of hadden in de stad Tiel dus een aanrader.

                                        

7 opmerkingen:

Ineke Smit zei

zo ben ik weer, dat was interessant over die boekjes. Staan daar ook namen in als Diepenbach/Diepenbag Remiens, van Duijn?

lenhoha zei

Hallo Ineke,

Ik heb de boekjes nog beneden liggen, dus heb even in de alfabetische overzicht van de 5 boekjes gekeken of deze namen erin staan. Maar heel jammer deze namen staan er niet in.

Ineke Smit zei

Dat is jammer hoewel de familie Diepenbach daar al kinderen in 1714 kreeg en ze woonden er rond 1850 nog steeds. Vind ik een Tielse familie. Maar ze zullen ze niet allemaal gedaan hebben denk ik. Toch bedant voor de moeite om even te kijken voor me.
groetjes Ineke

lenhoha zei

ja dat is best een echt Tielse naam. Maar wie weet ze zijn hard bezig met boek 6, dus wie weet?

dat er twee van mijn Harte familie in staan is ook apart, en ze hebben ook een kalendarium en daar staan nog meer Harte's in, maar ook daar kan ik de naam Diepenbach niet in vinden. Ze zijn bezig dit kalendarium digitaal te maken en in de toekomst op hun site te zetten.
De werkgroep is niet zo heel erg groot en bestaat uit alleen vrijwilligers. Ik denk dat ze gewoon een naam "prikken" waarvan ze zeker weten dat ze er een verhaal van kunnen maken.

Misschien kan je contact opnemen, geen idee of je ze dan iets kan aanbieden maar je weet maar nooit.
groetjes Lenie

Ineke Smit zei

staat de naam Wassenburg(h) er misschien per ongeluk in?

lenhoha zei

Dag Ineke, ik moet je teleurstellen ook deze naam staat er niet in.

lenhoha zei

Ineke ik heb eens even gekeken hoe ik je de naam lijst kon toesturen, maar de makkelijkste manier is om zelf even op het net te gaan.
via werkgroep tiel of http://hwtoudheidkamer-tiel.nl/bwt1.php dan publicaties en biografisch woordenboek dan kan je in elk deel kijken welke namen erin voorkomen.

vriendelijke groet Lenie