maandag 20 augustus 2012

Watermolenaar

Op 8 februari 1729 wordt de bemaling van de Plaspoelse watermolen aanbesteed. Er komen 7 inschrijvingen binnen en daarvan was Jan Ariensz. Gardijn er één van. Hij werd uitgekozen voor een maalloon van 20gld per jaar. Dat Jan watermolenaar wilde worden was niet zo raar want dit beroep werd in de familie meerdere keren uitgevoerd. Zijn grootvader Adriaen Lenerts Deucht/Gardijn/Ockenburch was al eerder in deze molen molenaar.

Jan Gordijn (Gardijn) geboren in 1700 te Rijswijk, als zoon van Arij Jans Gardijn en Grietie Pieters van der Marck, Jan trouwt te Pijnacker op 7 mei 1724 met Annetje Jans Braeck, die geboren werd in Pijnacker ca. 1700, als dochter van Jan Ariens Braeck en Neeltje Ariensdr. de Hoogh. In dit huwelijk worden 6 kinderen geboren.

Jan overlijd in Rijswijk op 11 oktober 1741, en wordt op de molen opgevolgd door Jan van Nierop en zijn vrouw Annetje moet dan met haar kinderen de molen verlaten. Zoon Jan die als oudste, maar nog maar 13 jaar oud, ondertekende de laatste rekening van het molengeld. Annetje liet een huisje bouwen op een stukje grond nabij de Plaspoelse molen. De grond is eigendom van Beltge Cornelis Perveen, de weduwe van Pieter van der Juist. Op 20 februari 1744 wordt haar door de kinderen van Belitge een stuk land opgedragen, groot 3 morgen 445 roeden, zodat zij een hypotheek kon nemen, vor een nieuw huisje.
Annetje verkocht allebei de stukken land met het huis erop in 1754 voor 2000gld aan de Gravin van Hoogendorp die al veel land in de omgeving van Sion had opgekocht en daar later ook mee doorging.

Annetje overlijd Rijswijk op 1 januari 1766.

De  verhalende aantekeningen heb ik overgenomen van Jan Gordijn uit zijn "Totaaloverzicht van Stamboom Gordijn en nakomelingen" op http://www.xs4all.nl/˜robhop/gordijn/compleet.html . Hij heeft tevens in juni 2003 een boek uitgegeven met de naam Stamboom Gordijn en nakomelingen van Stamoudvader Barent 1559 tot stamhouder Robin 1991 (zijn kleinzoon), 124 pagina´s met foto´s.

De familie Gardijn (Gordijn) komt via Geertruida Gordijn, die trouwt met Hendrikus (Hein) Holierhoek in onze genealogie
De Plaspoelse watermolen is niet meer, er bestaat zoals je hier ziet nog wel een foto van deze molen.
                                                          Plaspoelse molen

Geen opmerkingen: