donderdag 9 augustus 2012

Stamreeks IV van der Valk


                      familie Hendrikus Holierhoek-Apolonia van der Valk dr. van Simon van der Valk en Cornelia van der Knaap.

 
Deze familie van der Valk begint in het plaatsje Monster. Monster ligt in het Westland. En hoort nu bij de gemeente Westland.
De eerste bewijsbare voorvader is:
Willem Claesz. van der Valk, van beroep Schipper/bouwman en getrouwd met Grietje Adriaensdr van der Salm, geboren in Monster ca. 1609 als dochter van Adriaen Willemsz. Van der Salm (de oude) en Lijsbeth Cornelisdr. Van dit gezin heb ik 1 kind , een zoon gevonden.
Claes Willem van der Valk ,geboren Kwintsheul ca. 1645, van beroep Schipper/Bouwman, overleden in Poeldijk op 20 maart 1716, begraven te Kwintsheul op 20 maart 1716, In monster ging hij in ondertrouw op 15 januari 1687 en trouwt met Grietje Dirkx Brouwer, geboren in Monster als dochter van Dirk Cornelisz Brouwer (bouwman en bijman (bijenhouder) en Maertge Fransdr. Van der Meer.  Samen hadden zij 3 kinderen.
Willem Claes van der Valk werd gedoopt in Wateringen op 29 april 1694, hij overlijd in Naaldwijk op 27 februari 1751 en begraven in Poeldijk op 6 maart 1751, trouwen doet hij in Poeldijk op 14 januari 1725 met Trijntje Jans van de Drift, die geboren werd Eikenduinen (den Haag) op 23 november 1698, als dochter van Jan Arisse van de Drift en Neeltje Ariens van der Droogh., Trijntje  werd gedoopt in Eikenduinen op 6 maart 1700, zij overlijd  in Naaldwijk op 10 juli 1770. Samen kregen zij 12 kinderen.
Hun zoon Arij van der Valk, werd geboren in Wateringen en gedoopt in Monster op 16 maart 1731, Hij overlijd in Monster op 23 december 1797 en wordt op 29 december begraven in Delft. Hij trouwt in Monster, toestemming voor dit huwelijk is 14 april 1759 verkregen te Naaldwijk, met Catharina (Trijntje) van der Leede, die geboren werd te Pijnacker rond 1730, als dochter van Cornelis de Leede en Matje Korse Oosterveen, zij overlijd Loosduinen (Kwintsheul) op 28 februari 1814 samen krijgen zij 6 kinderen.
 Zoon Willem Arisse van der Valk, van hem heb ik al helemaal niet zoveel kunnen vinden, dan alleen het volgende,  geboren in de Broek, gedoopt in Monster op 3 april 1768, overleden in Naaldwijk  18 september 1852, hij trouwt met Hilegonda Hofstede (Hilletje Cornelisse) , geboren Rijswijk 7 februari 1768, als dochter van Cornelis Pieter Hofstede en Adriana Suiker, Hilletje overlijd in Naaldwijk op 7 maart 1824. Van hen heb ik 3 kinderen gevonden.
Adrianus Johannes (Arie) van der Valk, geboren Naaldwijk op 24 juni 1802, van beroep Tuinier/Akkerbouwer, oveerleden Naaldwijk 20 maart 1862, trouwen doet hij in Loosduinen op 22 mei 1831 met Cornelia de Winter, geboren  Loosduinen 24 november 1808, als dochter van Adrianus de Winter en Cornelis van Schravenmade, Cornelia overlijd in Zoeterwoude op 28 maart 1881. Samen kregen zij een groot gezin met wel 17 kinderen.
Simon van der Valk en Cornelia Johanna van der Knaap volgen dan, van dit gezin  heb ik alles al eerder uitgebreid neergezet. Zie Simon van der Valk en Zouaven uit Poeldijk.

noot van Lenie:
Na een opmerking (zie hier onder) van Peter van der Valk, heb ik goed gespit in mijn gegevens en kwam tot de conclusie dat het bewijs van de hier eerder geplaatste voorvaderen, die ik voor Willem Claes van der Valk en Grietje van der Salm had neergeschreven wel heel erg dun was. Dus heb ik ze verwijderd. Mocht ik de bewijzen nog vinden dan vul ik het natuurlijk weer aan.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Goedenavond Lenie,

Allereerst mijn complimenten voor je fantastische blog. Ik heb er heel wat informatie over mijn voorvaderen uit gehaald. Ik ben Peter van der Valk en een achterkleinzoon van Cornelis van der Valk, een broer van jullie voorvader Simon van der Valk. Ik heb jouw stamreeks IV van Van der Valk goed gelezen en ik kom één hobbel tegen nl. Willem Claesz. van der Valk en zijn vrouw Grietje van der Salm. De generaties kloppen hier niet. Trijntje van der Meer is in 1618 geboren en haar kleinzoon Claes Willem van der Valk in 1645. Dit is bijzonder onwaarschijnlijk.Overigens zie ik dit probleem terug bij alle Van der Valkstambomen die ik op internet heb kunnen vinden. De meeste hebben volgens mij het probleem "opgelost" door willekeurig met geboortedata te schuiven of weg te laten. Ikzelf ben tot de conclusie gekomen dat de stamboom betrouwbaar is vanaf Willem Claesz van der Valk en Grietje van der Salm die beiden omstreeks 1609 geboren moeten zijn. Zie http://home.planet.nl/~luyte026/kwartier/PG/pg-00007.htm#BM5112 en zoek no. 1312 en daarin de verwijzingen. Deze bron lijkt mij betrouwbaarder dan de overige stambomen op internet.

Hartelijke groeten,
Peter van der Valk

lenhoha zei

Hallo Peter,

Dankjewel voor het compliment over mijn blog. En leuk dat ik toch nog nieuwe gegevens voor je had. Voor wat betreft jouw "hobbel" daar heb ik een hele nacht aan gewerkt. Ben mijn gegevens eens na gaan kijken en vond dat mijn bewijzen wel flinterdun waren. Ook ik heb in het begin van mijn zoektocht soms zomaar klakkeloos gegevens in mijn programma gezet zonder ook maar te kijken of het klopte. Beginnersfout, ben al druk bezig om die fouten , ook tikfouten hoor, door een vergrootglas te bekijken en te veranderen. En gelukkig is er dan een mijn blog wat gelezen wordt en ik er op gewezen wordt, daarvoor mijn dank. Zoals je ziet heb ik de "hobbel" van jou verwijderd van mijn blog. Je moet anderen geen verkeerde gegevens laten overnemen, vind ik.

vriendelijke groet van
Lenie Holierhoek

Anoniem zei

Hallo Lenie,

Mijn excuses dat ik je van je nachtrust heb beroofd met mijn opmerking. Maar ik herken het verschijnsel. Als je eenmaal gepakt wordt door een probleem in een stamboom dan wil je tot elke prijs tot een oplossing komen. In dat opzicht is het verslavend. Je bent echter nog een klein dingetje vergeten en dat is de geboortedatum van 1640 voor Grietje van der Salm. Dat kan niet kloppen met de geboortedatum van haar zoon Claes Willem van der Valk in 1645. Volgens mij is het aannemelijk dat Grietje in 1609 is geboren. Dat leid ik o.a. af uit de kwartierstaat van Luyten waar ik eerder een link naar heb geplaatst.

Om nog even op je blog terug te komen. Het aantrekkelijke eraan vind ik de combinatie van stamboomonderzoek, familiegeschiedenis en algemene geschiedenis. Het is een ideale manier om een stamboom tot leven te brengen. Ik zou willen dat wij in de familie zo iemand hadden.

Hartelijke groet en succes met je blog.

Peter van der Valk
18 november 2012

lenhoha zei

Hallo Peter,

Geen excuses hoor, is gewoon een afwijking die ik deel met meerdere stamboom verslavers. En s'nacht wordt je niet afgeleid. Ik ga zeker nog even de datum veranderen bij Grietje van der Salm. Dan is het helemaal in orde.

Ja dat blogje van mij, ook dat is verslavend hoor, maar vind het gewoon erg leuk om te doen. Vooral omdat ik buiten al die gewone gegevens met datums erg geintereseerd ben in
wat er achter te vinden is.
Dat maakt de familiegeschiedenis levend. En mijn archief zit vol met kleine verhaaltjes die ik voor de familie bewaar.
En op deze manier gaan ze voor mijzelf ook leven, omdat ik er na jaren weer in moet duiken.

De kwartierstaat van Luyten is voor mj ook nog erg interessant, zag er nog heel wat "familie" voorbij komen. Heb die dus maar opgeslagen want daar ga ik vast nog meer in spitten.

Hartelijke groet
Lenie Holierhoek