maandag 3 november 2014

Johannes Josephus van der Valk de neef van onze grootmoeder Apolonia van der Valk

Omdat ik gegevens nodig had van de man van een zusje van mijn schoonvader kwam ik al snel op de site van de familie Alsemgeest. Heel veel gegevens heb ik toen gekopieerd en opgeslagen. Nog steeds kan ik op deze site terecht. Elke keer lees ik weer nieuwe dingen over deze familie en hun aan getrouwden.

Bovenstaande Johannes was de zoon van Johannes van der Valk 1847, en Apolonia was de dochter van zijn broer Simon van der Valk. Apolonia was onze grootmoeder van de Holierhoeken kant van de familie. Zij trouwde namelijk met Hendrikus Wilhelmus Holierhoek.
Van Johannes stond en staat  veel beschreven op de site van de familie Alsemgeest. Hij is een volle neef van oma Apolonia, dus ik waag er een blogje aan.

Jan en Ka van der Valk, foto van de Alsemgeest site.
Johannes Josephus van der Valk, werd geboren in Naaldwijk op 22 juni 1887, zoon van Johannes van der Valk en Petronella Clazina Borsboom, hij trouwt in Naaldwijk 26 jaar oud , op 15 augustus 1913 ( Maria Hemelvaart) met Catharina Jacoba Anna (Ka)  Neerscholten, zij werd geboren in Naaldwijk op 15 september 1891, als dochter van Bernardus Neerscholten en Geertruida Persoon. Het huwelijk werd gesloten door Klaas Stokdijk wethouder van Naaldwijk. Getuigen bij het huwelijk waren: Tobias Jacobus Josephus Bruinen, 34 jaar oud, winkelier en Gerrit van Dien, 42 jaar oud, gemeenteveldwachter.  

Samen krijgen Jan en Ka 15 kinderen.

Jan overlijd in Vinkeveen op 28 augustus 1957, Jan is verdronken doordat hij van zijn boot is gevallen. Het verhaal gaat dat dit gebeurde tijdens het stropen van paling.  Ka overlijd in Naaldwijk op 11 augustus 1972.

Jan was schipper in de zomer vaarde hij met grond, in de winter was hij kolenboer. Het bedrijf van der Valk is in 1918 door hem opgericht. Hij is gestart aan de Geestweg te Naaldwijk later vestigde hij zich aan de Stokdijkkade 17 waar hij zijn boot voor de deur kon afmeren. Na zijn dood werd het bedrijf door 3 van zijn zoons voort gezet als J.J. van der Valk & zonen N.V. Kolen Olie Potgrond.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hieronder de Historie Van der Valk B.V.

Het bedrijf Van der Valk is opgericht in 1918 door de heer J.J. van der Valk. Hij is gestart als kolenboer en grondschipper aan de Geestweg te Naaldwijk. Later vestigde hij zich aan de Stokdijkkade 17 waar hij zijn boot voor de deur kon afmeren. Toen hij in 1957 plotseling kwam te overlijden werd het bedrijf door drie van zijn zonen voortgezet als J.J. van der Valk & zonen N.V., Kolen Olie Potgrond.  
In de zestiger jaren werd de handel in kolen en olie steeds onzekerder i.v.m. de opkomst van het aardgas. Er moest er naar nieuwe mogelijkheden worden gezocht om te kunnen voortbestaan. De derde generatie kwam in beeld. Een pakhuis aan de Stokdijkkade werd omgebouwd tot winkel en er werd begonnen met de verkoop van haarden, kachels, huishoudelijke artikelen en radio-TV. Met daarnaast nog steeds de handel in kolen olie en potgrond. Na enkele jaren kwam daarbij de verkoop van complete centrale verwarmingsinstallaties, keukens en badkamers/sanitair.
1988
Om verwarring tegen te gaan, werd in 1988 de zaak gesplitst. De potgrondafdeling en de handel in kolen en olie ging verder onder de naam Grova B.V. en de andere activiteiten werden doorgezet onder de naam Van der Valk B.V.

1991
In 1991 vond er wederom een splitsing plaats en verhuisde de afdeling keukens, badkamers/sanitair en centrale verwarming inclusief de administratie naar de huidige locatie aan de Patijnenburg. Hierdoor werd de ruimte voor verkoop, kantoor en magazijn twee keer zo groot. Daarnaast werd de 1e etage gedeeltelijk werd verhuurd.

1994
In 1994 werd de locatie Stokdijkkade met huishoudelijke artikelen etc. afgestoten en vonden er alleen nog activiteiten plaats vanuit de Patijnenburg.

2001
In maart 2001 werd de ruimte op de eerste verdieping verbouwd en ingericht tot badkamer/sanitair showroom met kantoren. De totale bedrijfsoppervlakte bij Van der Valk B.V. aan de Patijnenburg bedraagt 2500 m², waarvan ca 1400 m² showroom, ca 170 m² kantoren en ca 930 m² magazijnruimte.

2012In 2012 is de afdeling die zich specialiseerde in het ontwerpen en aanleggen van warmtepompen, cv-installaties, ventilatie en air-conditioning afgesplitst en in zijn geheel, onder de naam Van der Valk Klimaattechniek overgenomen door Installatiebedrijf Scholtes uit Monster.

Geen opmerkingen: