Maria Adrianus Streefkerk geboren in Ridderkerk op 10 mei 1806 en gedoopt in Ridderkerk op de 18e, als dochter van Adrianus Pieter Streefkerk en Adriana Huigsdr. Bravenboer. Maria trouwt in Ridderkerk ( 21 jaar ) op 13 augustus 1827 met Arij Cornelisz. Kuijper, ( 17 jaar )beroep vlasboer, die geboren is in Charlois op 14 maart 1810 en gedoopt in Charlois op de 18e, met als doopgetuige Yvtje van Gelder, zoon van Cornelis Arijsz. Kuijper en Aagtje Govertse van Ameide. Samen kregen zij 16 kinderen tussen 1827 en 1846, waarvan ik er 15 heb gevonden, met namen: Cornelis, Adrianus, Adriana,Arie, Hugo, Jacob, Pieter, Jan, Maaijke, Aagje, Jan, Jannigje, Simon, Johannes, en Maria.
Dit gezin vertrok naar Amerika en ik vond vandaag op het internet op Historic Pella Trust, spring 2012, volume 15 pagina 2 en 3 een verhaal over dit gezin, http://historicpellatrust.org/history/wp-content/uploads/Spring-2012.pdf wat ik hier vertaald zal neer pennen. Het is een reisverslag van een goede vriend van Maria en Arij, Jan Hospes die elke dag een stukje noteerde in zijn reisjournaal. En een stukje aanvulling van hun kleinzoon Arnoldus Kuyper.
Op een koude nacht in 1849, begon de reis van Arie en Maria Kuijper met hun familie van 15 kinderen, een lange reis van Rotterdam, op de “Franziska” met veel andere Nederlandse familie’s. Op de 43e dag van de reis was een stormachtige dag met hoge golven en de meeste passagiers waren vreselijk zeeziek. Op 11 mei waren de golven heel erg hoog en sloegen tegen het schip. Op 20 mei was er een Noord westelijke storm, met heel veel golven die tegen de boot beukte, het schip rolde heen en weer, alles op het schip rolde heen en weer, …..in twee appartementen van het schip werden gebeds diensten gehouden. Veel passagiers hebben last van depressie’s, er kan niet gekookt worden en de storm werd alleen maar heftiger tijdens de nacht. De zeelieden zijn aan dek met messen in hun hand om de touwen als het nodig is door te snijden. Op maandag 21 mei zwakt de storm iets af maar er zijn nog steeds hoge golven. Dinsdag 22 mei, Sterke westenwind….sinds de 12e mei kon de kapper ons niet scheren vanwege de bewegingen van het schip. De wind blijft aanwakkeren en de mensen aan boord houden een gebedsdienst. Dan eindelijk op 25 mei staat er: Lekker weer, maar koud….we zij geschoren….De Kapitein vertelde dat hij al 50 reizen naar Amerika heeft gemaakt, maar nog nooit zoveel stormen in deze tijd van het jaar te hebben gehad. Woensdag 13 juni 1849 zagen we land, en om 10.30 kwam de loods aan boord. Om 5 uur lagen we voor anker in de NewYork haven. Juni de 14e de passagiers genieten van het mooie uitzicht op New York. We verblijven in Greenwichstreet 132, …. Soms zien we wel 500 karren getrokken door paarden in deze erg wijde straat … die bestraat is met cobblestones. Zaterdag 16 juni verliet de familie New York City: “op 6 pm. gingen we aan boord van een boot richting Albany en we arriveerden in Albany om 6 am…. Arie en Maria reisden met hun gezin verder over het canal naar Buffalo, ze verlieten Albany op 2 juli en arriveerde in Buffalo op 11 juli. Op donderdag 12 juli ging de Kuijper familie aan boord van het stoomschip “Louisiana” op weg naar Chicago. Zij arriveerde in Chicago op 18 juli… Op 20 juli ging de familie aan boord van het stoomschip “Timoleon”op weg naar St. Louis, Ze ontschepen bij Oquawka op de Mississippi, tegenover de rivier van Burlington, Iowa. Op woensdag 25 juli gingen zij op weg naar Pella….. op 3 wagens die per wagen 20 dollar kostte en ook nog 6 shilling voor elke wagenbestuurder en het voer voor de paarden en passagiers…. Ze arriveren in Pella op 28 juli 1849. Arie en Maria Kuyper en hun kinderen settelen zich in een boerderij dichtbij Pella.
Hun eerste kind , zoon Cornelis geboren 6 december 1827, trouwt in Charlois op 27 oktober 1848 met Adriana van Pelt, geboren Charlois 27 maart 1829, dochter van Dirk Leenderts van Pelt en Adriana Aalbertsdr. Barendregt.
Hun 2e kind, zoon Adrianus, geboren Charlois 30 oktober 1828, van beroep vlasser, trouwt in Charlois op 29 september 1848 met Dina Koster , geboren 25 maart 1829, zij vestigen zich eerst in Pella, later in Sioux City en kregen 10 kinderen. Beiden overlijden in Orange City, Sioux.IA USA.
Adrianus Kuijper
Hun 3e kind, dochter Adriana , geboren Charlois op 9 maart 1930 en in Charlois getrouwd op 15 maart 1849 met Bastiaan Molendijk, geboren ca, 1825 in Ridderkerk.
Hun 4e kind, zoon Arie, geboren in Charlois op 14 mei 1832, Hij trouwt Agnieta Willemse, geboren in 1837, dochter van Willem willemse en Neeltje Haalboom, zij was al eerder gertrouwt met Jan de Gooier, geboren 7 mei 1825 en overleden in Alton Sioux Iowa Usa op 25 augustus 1882, en Agnieta brengt 7 kinderen mee.
Hugo Kuijper
Hun 6e kind, zoon Jacob is geboren in Charlois op 13 augustus 1834.
Hun 7e kind, zoon Pieter, ging een korte tijd naar school, maar moest stoppen met zijn studie om de familie te helpen geld te verdienen. Pieter trouwt op 3 maart 1859 met Jannetje Doedyns. Ze kregen 3 kinderen, Arnoldus 1863, Marie 1866 en Arie P. 1872. Arnoldus trouwt op 27 november 1890 met Marie Louise Neyenesch. Met een gift van zijn schoonvader van 3.000 dollar en een span paarden kreeg Arnoldus de kans zijn positie te verbeteren, hij begon met het rijden van een ei wagen die langs de boeren trok. In 1892 startte hij een houthandel onder de naam “Kuyper Lumber en Co”. Ze kregen 3 zoons, Peter, Louis en Julian en ze woonden op 614 E.3e Street, Pella. De houthandel bestond uit een kantoortje en een kleine houtschuur op Liberty and Broadway Streets. Arnoldus werkte hard en en werd door zijn eerlijkheid en harde werken door iedereen geliefd. Hij overleed op jonge leeftijd 47 jaar oud. En dat schokte de leefgemeenschap. Zijn zoon Peter heeft de houthandel doorgezet, maar ging later voor en eigen zaak, Rolscreen Company, nu bekend als Pella Windows Corporation. De twee jongere zonen van Arnoldus, Lou en Bob(Julian) namen het management over. Zij beiden hadden de zelfde tomeloze energie als hun vader en broer Peter, dat het management van de houthandel karakteriseerde . Hun zaken motto was: “Spreek met Kuyper-de kwaliteit houd handelaar” De Kuyper houthandel sloot zijn deuren in de vroege 60er jaren met de pensionering van Bob Kuyper.
Hun 8e kind is zoon Jan, geboren in Charlois op 9 november 1836.
Hun 9e kind, dochter Maaijke is geboren in Charlois 29 oktober 1837.
Hun 10e kind, dochter Aagje is geboren in Charlois op 4 februari 1839.
Hun 11e kind , zoon Jan is geboren in Charlois op 14 mei 1842.
Hun 12e kind, dochter Jannigje is geboren in Charlois op 17 november 1843.
Hun 13e kind,zoon Simon is geboren in Charlois op 16 oktober 1844.
Hun 14e kind, zoon Johannes is geboren in Charlois op 7 september 1845, hij trouwt met Gijsbertje Muilenburg en overlijd in Orange City op 8 april 1815.
Johannes Kuijper
Hun 15e kind, dochter Maria is geboren in Charlois op 12 november 1846.
Toch leuk om zo te weten te komen hoe het met familie in dat verre Amerika is gegaan.
6 opmerkingen:
Grapje, jij schrijft: Samen kregen zij 16 kinderen tussen 1827 en 1946, waarvan ik er 15 heb gevonden,
Nu gaan ze volgens het verhaal in 1846 naar Amerika met 15/16 kinderen.
Dus het jaar moet zijn denk ik tussen 1827 en 1846.
Ze hebben er wel vaart achter gezet om in 20 jaar 16 kinderen te krijgen. Ook knap dat ze allemaal nog leefde toen ze naar Amerika gingen, kom je niet vaak tegen dat alle kinderen (in dit aantal) in leven bleven.
Er staat weer zo'n onleesbare code onder die je in moet tikken.
Nu het hele verhaal gelezen, erg leuk. Het leuke is nog dat ik twee namen tegen kom die er bij mij ook in zitten, hoewel geen familie. End dat is de naam Kuijper en de naam Betten(Bitten)
groetjes,
Ineke
Wat een tikfout een rare wending geeft aan dit verhaal. Pffff, en dan heb ik het nog wel 6x nagelezen. (bloos)
Dankjewel ik heb het maar direct veranderd.
ja ik vond ook al wel dat ze een best gezinnetje hadden gemaakt en dan ook nog allemaal, ook de getrouwde kinderen, er waren er al een aantal getrouwd in holland, op weg naar Amerika.
Doe het ze niet na hoor. Vooral niet na het verhaal wat ik deze week zomaar ineens ontdekte op het net.
Had Maria met Arij al een tijdje in de genealogie van mijn moeder staan maar erg veel meer dan dat ze naar Amerika waren vertrokken had ik nog niet. En dan maakt zo'n extra stukje het verhaal wel af.
groetjes Lenie
Had je ook wel door dat Arij nog maar 17 was toen hij met Maria trouwde? In hun huwelijksakte staat dan ook dat hij vrijstelling van zijne majesteit heeft geregen om dit huwelijk aan te gaan. 17!! Dat moet toch niet leuk zijn denk ik dan.
Ik vind het wel bijzonder om zo gedetailleerd aan de weet te komen hoe je voorouders precies "gevaren" zijn. Heb je nog contacten met hun nazaten?
Iets dergelijks heb ik ook aan de hand gehad, ook een Rotterdamse familie nl. de melkhandelaar Van der Dussen. Ze zijn met 11/12 kinderen in 1947 geëmigreerd. Het is wel geen familie maar ik liep er tegenaan omdat ik oude KLM-foto's in handen kreeg. Het leuke is, vind ik, dat ik nu nog contacten met ze heb. Mocht je geïnteresseerd zijn, het staat hier Zie ook bij de reacties.
Heb ook een aantal andere verhalen gelezen, leuk! En ik volg je blog.
Een reactie posten