zondag 13 januari 2013

Schoolfoto


Schoolfoto's zijn er genoeg, van mezelf, van mijn echtgenoot, van de kinderen. Maar om een schoolfoto te vinden in al die fotoalbums van mijn schoonmoeder van haar in de schoolbanken anno 1933/34  is wel heel bijzonder. Het is de 2e klas van de St Agnesschool in Schiedam. Ze is hier 7 jaar en heeft op de tekening nummer 10 gekregen. Op de foto ook Zr. Ladislaus waar Marie volgens de verhalen zo'n ontzettende hekel aan had omdat zij gewoon niet aardig was. Maar ja, zulke verhalen over leraressen die ook nog non zijn, zijn er vele.
Als ik deze foto vergelijk met de schoolfoto's van mijn kleinkinderen zitten deze kindertjes wel heel braaf in de schoolbanken, met hun armen over elkaar en zelfs de schortjes ontbreken niet. En dat in die tijd ook de seksen werden gescheiden op scholen is ook overduidelijk, het is een echte meisjesklas. De schoolplaten zijn ook hier weer overduidelijk aanwezig.
Ook deze foto kwam uit de verzameling en ik ben er reuze blij mee.

Posted by Picasa

3 opmerkingen:

Ineke Smit zei

wat leuk dat je nog zo veel namen weet op de foto.

lenhoha zei

Hoi Ineke, heb een paar keer geprobeerd een reactie achter te laten bij jouw grandioze schoolfoto's, maar dat lukt me niet echt en ik weet niet waardoor dat komt. Wel raar dat ik wel een reactie kan tikken maar het niet bij jouw topic terecht komt.

Deze foto stond in een schoolkrantje van deze tijd. Vandaar de tekening met namen erbij. De echte foto vond ik weer in de albums van schoonmama.

lenhoha zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.