Het Mobilisatie-Oorlogskruis werd door Koningin Wilhelmina der Nederlanden in een Koninklijk Besluit van 11 augustus 1948 ingesteld. Op 1 december 1992 stelde Koningin Beatrix het kruis opnieuw in waarbij de voorwaarden werden gewijzigd en het besluit van 1948 werd herroepen. Het kon worden aangevraagd, en vervolgens gekocht, door
- militairen en oud-militairen, die in werkelijke Nederlandse dienst zijn geweest in het tijdvak ná 6 april 1939 en vóór 20 mei 1940 gedurende ten minste 6 maanden,
- militairen en oud-militairen, die in werkelijke Nederlandse dienst zijn geweest in het tijdvak ná 9 mei 1940 en vóór 19 mei 1940 buiten het vijandelijk of door de vijand bezette gebied en
- militairen en oud-militairen, die na 30 augustus 1939 en voor 3 september 1945 gedurende ten minste 6 maanden dienst hebben gedaan aan boord van een onder Nederlands vlag varend zeeschip of aan boord van een vliegtuig, een en ander uiteraard wanneer daarmede een Nederlands belang werd gediend.
- Ook zij, die niet tot deze categorieën behoorden, doch gedurende de oorlog in het belang van het Koninkrijk militaire werkzaamheden hebben verricht komen voor verlening in aanmerking.
Het door Frans Smits ontworpen Mobilisatie-Oorlogskruis 1939-1945 is een vierarmig, bronzen kruis met een middellijn van iets meer dan vier centimeter. De armen lijken op zwaardpunten. Tussen de armen van het kruis zijn twee gekruiste steekwapens, het besluit spreekt van "stormdolken", op een kleine stralenbundel geplaatst. In het midden van het kruis is de in de mobilisatiedagen gedragen helm van de Nederlandse infanterie geplaatst met daarop een lauwertak. De achterzijde is vlak, met in een cirkelvormig uitgediept vlak de in reliëf uitgevoerde tekst "DEN VADERLANT GHETROUWE", een citaat uit het Wilhelmus.
Het lint is paars met een smalle oranje middenstreep. Er zijn geen gespen om op het lint te dragen en de onderscheiding wordt ook als baton op het dagelijks tenue of miniatuur gedragen.
Het kruis diende in 1948 zelf aangevraagd te worden bij de "Commissie betreffende het Mobilisatie-Oorlogskruis" dat in 's-Gravenhage zetelde. De gedecoreerden moesten voor die tijd het enorme bedrag van Fl. 7,50 voor het kruis betalen.
2 opmerkingen:
Jammer dat hij het niet meer had, dat kruijsje
hoi ineke,
ja maf eigenlijk toch. Want het papiertje zat heel keurig opgevouwen in zijn portefauille. Moet ik wel bij vertellen dat ik hem dat kruisje ook nooit heb zien dragen. Na de oorlog heeft hij wel bij de Nationale reserve gezeten. Maar ja ik was nog wel klein toen hij daarbij zat en elke zaterdag in uniform vertrok van huis. Ga toch zijn foto's eens wat beter bekijken, wie weet zie ik dat kruisje dan toch nog op zijn uniform.
Een reactie posten