donderdag 25 oktober 2012

Allemaal vrouwen

Mijn Matriarchale lijn.

Na op verschillende blogs zo’n lijn gelezen te hebben, wilde ik zelf ook wel eens weten hoe deze lijn loopt bij mij. Voor mijn familie die misschien niet weten wat ik bedoel even een verduidelijking:
Meestal wordt het onderzoek naar de familie gedaan langs de lijn van de vader. Maar er kunnen problemen ontstaan als je vader eigenlijk je vader niet is. En dan is het onderzoek langs de lijnen van de moeder haast zeker voor honderd procent zuiver.
Dus heb ik mijn moederlijn gevolgd en ik kom tot rond 1686 en het loopt over 11 generatie’s vrouwen. Dat is dan tot aan mijn dochter die twee jongens heeft, en dus is zij de laatste in de rij.
1.      De eerste voormoeder is Baatje Philipsdr. Van Maaswaal geboren rond 1686 en het enige wat ik van haar weet is dat zij gehuwd is met Herman Baertman.
2.      Zij krijgen een dochter genaamd Gerritje Baertman die geboren wordt in Arkel en aldaar gedoopt wordt op 8 februari 1711, zij ontmoet Jan de Bruijn. en trouwt in 1732 met hem.

3.      Hun dochter Trijntje Jansdr. de Bruijn wordt gedoopt in Hofwegen (Bleskensgraaf) op 3 mei 1737, na dat zij toestemming heeft gekregen in Ridderkerk op 11 augustus 1755, trouwt ze in Ridderkerk op 3 september 1755 met Cornelis Leendertsz. Bakker.
4.      Zij krijgen een dochter, Leena  Bakker, die gedoopt wordt op 2 augustus 1778 in Ridderkerk,  Leena overlijdt in Ridderkerk op 26 september 1825 en ze huwt in Ridderkerk op 30 april met Adrianus Bakker.
5.      Barbara Bakker is de volgende in de rij, zij is geboren in Ridderkerk en daar gedoopt op 13 oktober 1811, ze  trouwt in Ridderkerk op 14 april 1838 met Hendrik Roos
6.      Hun dochter Adriana Roos  wordt geboren in Ridderkerk op 5 augustus 1842, Adriana overlijdt in Ridderkerk op 1 januari 1905, zij trouwt Ridderkerk op 24 april 1863 met Jan van den Berg uit IJsselmonde.
7.      Dan volgt Dirkje van den Berg, geboren in Ridderkerk 5 februari 1868, zij overlijdt in Barendrecht op 12 januari 1946, zij trouwt met Hendrik Andries Tieleman in Ridderkerk op 17 oktober 1890. Zij krijgen 10 kinderen waaronder:
8.      Pleuntje Tieleman, geboren in Ridderkerk 8 oktober 1891, in Vlaardingen overlijd ze op 10 oktober 1967 en ze trouwt in Ridderkerk  op 4 september 1914 met Adrianus Pieter Streefkerk, ze krijgen 7 kinderen.
9.      Hun 2e dochter is Lijntje Dirkje (Lena) Streefkerk, geboren in Rotterdam op 25 december 1922, ze trouwt met Jan Harte in Vlaardingen, op 20 maart 1946, gaat wonen in Schiedam , krijgt 4 kinderen en overlijd in Den Helder op 2 februari 2002, op de dag dat Prins Alexander zijn Maxima trouwt.
10.  Hun enige dochter, ikke dus, heet Lijntje Dirkje (Lenie) Harte,  geboren te Schiedam op 8 november  1949, trouwen deed ik in Schiedam op 22 januari 1969 met Hendrikus Wilhelmus Maria Holierhoek.We gaan wonen in Den Helder, waar we 2 kinderen krijgen. Later verhuizen we naar een klein dorp onder Den Helder.
11.  Onze dochter Yvonne Elizabeth Maria Holierhoek is de laatste in deze lijn.

zondag 21 oktober 2012

Huismerk


Door  een mailtje attent gemaakt op iets wat ik nog niet wist over de familie Harte. Deze mevrouw had nl. wat servies goed gekocht met daarop een merkje , j.j.harte amsterdam, rotterdam utrecht.
Ben toen maar eens gaan zoeken op het internet, en ja ook daarover is dus wel iets te vinden.
In mijn bestand had ik wel iets staan over een debiteurenboek van een winkel uit Utrecht van de familie Harte Maar had daar nog nooit iets verder meegedaan.  Wat blijkt nu. Dat ik  het debiteurenboek bij de verkeerde J.J. Harte had staan. Dat is dus het eerste wat ik veranderd hebt.
Maar ja, nu was het zoeken bij wie het dan wel moest staan, want de naam Johannes Jacob is in deze genealogie wel gemeengoed.  Maar erg moeilijk was het niet want er waren nog 3 zonen , die onder de firma naam J.J.Harte alle drie een winkel hadden in glas en aardewerk. En ze grossierde ook alle drie ,Joseph Maria Petrus Harte (geboren in 1855) had de winkel in Utrecht , op de Oude Gracht G 19, Wilhelmus Petrus Antonius (geboren in 1859)had zijn winkel  (1915) in Rotterdam op de Hoogstraat252, , hij woonde op de Heemraadsingel 196, was tevens Kerkmeester van 1904-1929 van de St. Elisabeth Parochie te Rotterdam,en Petrus Johannes Antonius, (geboren in 1856)  had zijn winkel in de Kalverstraat 168 in Amsterdam en woonde in de Vondelstraat aldaar. 


Hun vader  Joannes Jacob Harte ( deze keer zonder h) geboren in Kralingen op 14 mei 1823 en overleden in Utrecht op 5 augustus 1869 had in 1848 een winkel in glas en aardewerk op de Oude Gracht 150 te Utrecht. Hij grossierde en verkocht daar glas en aardewerk.  Na zijn overlijden heeft zijn weduwe de winkel gerund. Waarschijnlijk heeft ze dat gedaan met de hulp van haar zonen, want één van hen neemt de winkel over.
Wat ik er van begrijp is dat de Firma J.J. Harte , zij waren zelfs hofleverancier,  opdrachten verstrekte aan aardewerk fabrieken om serviesgoed te maken en daar werd dan gebruik gemaakt van een zg. winkelmerk. Elk stuk servies goed werd voorzien van het merkje van deze firma.  Opdrachten waren o.a. een servies voor de motorboot ONDINE  (een stuk servies, een bord  te vinden in het Fries Scheepvaart Museum), Serviesgoed voor het hoogheemraadschap van Voorne, (Cultuurbezit van het waterschap  De Brielse Dijkring)
Weer een stukje familiegeschiedenis erbij, zo wordt het straks (ooit) een leuk leesbaar boekje. En juist die verhalen over de familie vind ik zo geweldig omdat je zo een beetje meer kijk krijgt over hoe de familie en de familiebanden in elkaar steken.